AM-Moped klass 1

Pris: 6 000kr

Med AM körkortet får du köra moped klass 1 och 2, mopedbil och a-traktor. Moped klass 1 är ett registreringspliktigt fordon som skall ha registreringsskyltar, mopeden får köras högst 45 km/t. På trafikskolan sker all körning med 2-hjulig moped.

Du behöver ett körkortstillstånd, samt en godkänd legitimation som du visar redan vid första Informationslektionen samt vid teoriprovet på trafikverket. Giltig legitimation skall även medföras vid körning.

Kursen innehåller 9 timmar lärarledd teoriundervisning, fördelad på 4 kurstillfällen, samt minst 4 timmar körning varav 1 timme genomförs på manöverbana och 3 timmar genomförs i trafik. Det är obligatoriskt att delta på både teori och praktik, så om du missar någon lektion måste du ta igen den vid nästa kurstillfälle för att kunna rapporteras färdig med kursen. Det kan behövas fler lektioner om man inte uppfyller kraven för momenten och då kan du komplettera med både individuell teori och körlektion. Kostnader för detta ingår inte i grundkursen och kostar 460kr/teorilektion (40 minuter) eller 650kr/körlektion (60 minuter).

Du behöver dessutom ha studerat på egen hand med teorin i Teoricentralen samt där gjort de tester och slutprov som finns med godkänt resultat innan trafikskolan kan boka in dig på kunskapsprov på Trafikverket.

Du skall vara 15 år för att kunna göra teoriprovet på trafikverket. Glöm inte legitimationen!

KÖRKORTSTILLSTÅND

Börja med att ansöka om körkortstillstånd till Transportstyrelsen (e-legitimation krävs) och komplettera med ett syntest hos en optiker. Ansök i god tid innan du är 14 år och 9 månader.

Transportstyrelsen behandlar sedan din ansökan och det tar vanligtvis 1-2 veckor.

Ansök om körkortstillstånd här!

Viktigt: Ange kontaktuppgifter till Trafikverket vid ansökan om körkortstillstånd, alternativt lägg in kontaktuppgifter i efterhand för att bland annat få betalningspåminnelse.

ANMÄL DIG TILL AM KURS

Trafikskolan har AM kurser med lite olika upplägg, beroende bla på årstid och hur det går att kombinera med studie- och lovdagar, så att du kan ta ditt AM kort under ledigheter. Tänk på att du behöver vara 14 år och 9 månader för att börja på kursen. Läs under respektive kurs hur den är upplagd och välj den kurs som passar dig och din ålder.

Det går bra att anmäla sig direkt på trafikskolan, eller genom att köpa den valda kursen via skolans e-handel. Ni kan också kontakta oss genom vårt kontaktformulär, så kontaktar vi Er.

TEORICENTRALEN - DIGITALT MATERIAL

När du anmäler dig till AM kursen så är det bra om du kommer igång med dina självstudier i det digitala programmet innan du börjar på kursen. Ju mer du hunnit med i dina självstudier, desto lättare blir det att hänga med under kursen. Vi går igenom med dig hur du skall jobba med programmet.

Teoricentralen

TEORIKURS

Under ca. 3 veckor så varvas teoritillfällena med körning på vår AM utbildning, 9 timmar under 4 kurstillfällen. Du kommer att få lärarledd undervisning, delta i diskussioner, värderingsövningar och grupparbeten. Se respektive kurs hur upplägget är för just den kursen, det vanligaste är att den är komprimerad till någon eller några dagar. Kursen omfattar 4 olika ämnen:

  • Information och Mopeden - 2 timmar
  • Människan och miljön - 2 timmar
  • Trafikregler del 1 - 3 timmar
  • Trafikregler del 2 - 2 timmar

I Teoricentralen skall du på egen hand bli godkänd=grön på samtliga delar i ”plugga”, samt göra 3 godkända slutprov. Komplettera med att träna på vägmärken under särskild flik på Teoricentralen samt med läsning i dina AM böcker.

KÖRNING

Körningen delas upp i 2 delar, manöverkörning och körning i trafik. Du börjar alltid med manöverkörning, vanligtvis kör 2 elever samtidigt denna gruppövning på en manövergård.

Bland annat tränas balansövningar, effektiva bromsningar och körning med passagerare. Om du blir godkänd på manöverbanan går du vidare till körning i trafik. Om du behöver mer körning på manöverbanan eller i trafik så informerar vi din vårdnadshavare.

Trafikskolan tillhandahåller hjälm och handskar.

Har du egen godkänd hjälm så går det givetvis bra att använda den.

Det är viktigt att du kommer med heltäckande väderanpassade kläder till din körning, samt har kraftigare skor på dig.

Med fel klädsel kan du ej genomföra dina lektioner, och därmed går lektionen förlorad. Du måste då boka en ny lektion till lektionspris

Till respektive AM kurs bokas du in på samtliga delar direkt så att du vet vilka tider du har!

NÄR KAN DU GÖRA KUNSKAPSPROV FÖR TRAFIKVERKET?

För att få utföra ett kunskapsprov hos trafikverket så måste trafikskolan ha rapporterat in din utbildning till transportstyrelsen. Det gör vi när du deltagit på den obligatoriska utbildningen, genomgått hela teorikursen, blivit godkänd på körningen, blivit godkänd på alla teoridelar, samt gjort godkända slutprov på Teoricentralen.

Och förstås, är 15 år 😊

Det är viktigt att du kontaktar kontoret så snart du är färdig på Teoricentralen.

ANPASSAT TEORIPROV

Om du har behöv av att göra ditt teoriprov på Trafikverket anpassat, så hjälper trafikskolan dig att ansöka om dispens för att göra ditt teoriprov muntligt eller med förlängd tid. Du behöver något som styrker ditt behov, exempelvis en utredning. Trafikskolan kan även göra en lästest som bifogas ansökan, se kostnad i prislistan.

Har du behov av individuell teorihjälp så erbjuder trafikskolan den tjänsten, se kostnad i prislistan.

TRAFIKVERKET

Dags att skriva ditt kunskapsprov, glöm inte att ta med dig din legitimation. För att bli godkänd på kunskapsprovet krävs 52 rätt av 65 frågor. Du skriver dock 70 frågor, 5 frågor räknas som testfrågor.

Du har 50 minuter på dig.

Om du blir godkänd så kan du snart uppleva friheten med körkort 😊

INTERNAT

Trafikskolan kan erbjuda internatboende under hela eller delar av AM kursen, i mån av plats, för 700kr/natt och person, inkl. frukost och fika.

Sängkläder och handdukar finns.

Det finns enkel och dubbelrum om man vill bo med en kompis.

Detta måste bokas i samband med kursbokning, kontakta kontoret separat.

LUNCH

Om man vill ta med sig egen matlåda så går det bra att använda trafikskolans kylskåp och kök.

TRAFIKVERKETS AVGIFTER

Trafikverket tar ut en avgift på 325kr för ditt prov, samt 80kr för fotografering. Trafikverkets avgifter är ej medräknade i våra priser.

Är du under 18 år då du bokar dina prov så behöver avgifterna betalas 25 timmar i förväg, annars avbokar Trafikverket provet, din vårdnadshavare kan logga in på trafikverket.se för att betala.