Loading Laddar...
 

Utöver e-handel, se prislista för fler tjänster.

Vägen till Körkortet

1. Körkortstillstånd

För att kunna börja övningsköra och påbörja din utbildning måste du först ansöka om körkortstillstånd.
Du ansöker genom att fylla i blanketten Körkortstillstånd med hälsodeklaration » och betalar direkt med kort.

Om du har ett funktionshinder som kräver villkor i ditt körkort så kommer du att behöva komplettera din ansökan. Följ länk till Transportstyrelsen . Leta dig vidare till informationen för villkorat körkort.

Om du vet med dig att du kommer att behöva göra ett anpassat teoriprov så skall du ansöka om muntligt/förlängt prov. Ansöker du om bägge delarna så kan du sedan välja det som passar bäst, eller avstå om vi märker att du kan göra provet med det ljudstöd som finns tillgängligt hos Trafikverket. Leta dig vidare till blanketter, ansökan muntligt/förlängt prov.  Du behöver bifoga intyg/utredning om du inte har särskolebakgrund.


Transportstyrelsen behandlar din ansökan efter att du betalt avgiften. Syntestet som krävs kan du göra hos optiker.


2. Studiebesök

Vi ser gärna att du kommer på ett studiebesök på skolan innan du påbörjar din utbildning. För att kunna lägga upp din utbildning på rätt sätt är det mycket viktigt att du berättar för oss om du har några speciella behov, äter medicin eller om du har några andra funderingar, exempelvis omkring ditt boende som vi behöver ha kännedom om. Du kanske behöver ha assistent med dej eller har behov av hjälpmedel för att nämna något.  Har du behov av anpassad bil under utbildningen så måste rätt utrustning och val av bil testas ut innan kursstart. Trafikskolan ordnar med detta i samarbete med Anpassarna Gunnerius  www.anpassarna.se skall då besökas i samband med studiebesöket.

Vid studiebesöket kan du om du vill skriva in dig och lösa ut ditt teorimateriel samt få inloggningsuppgifter till elevcentralen. Du får då en studieplan så att du kan börja arbeta med den teoretiska delen. Det är viktigt att du har rätt studieteknik för att nå målet.


3. Körkortsutbildningen vid Internat

En vanlig fråga är hur lång körkortsutbildningen är. Det är helt individuellt från person till person. Man har olika erfarenheter av att vistas i trafik med sig i bagaget. En del har aldrig haft möjlighet att köra något fordon alls, andra har övningskört hemma i flera år. Man kan ha lätt eller svårt för den teorietiska delen, man kan ha lätt eller svårt för den praktiska delen. Det är också individuellt hur det fungerar med självstudier. Ett bra upplägg är att börja  boka 2 (gärna 3) veckor. Då kommer man igång bra och kan göra en utvärdering/planera vidare. En del elever varvar mängdträning hemma alternativt egna teoristudier med utbildningsveckor på trafikskolan. Vi gör alltid ett upplägg utifrån dina förutsättningar samt utvärderar fortlöpande. En del elever gör hela sin utbildning direkt, andra kommer på lov/semester. R 1 (alkohol, övriga droger, trötthet och riskfyllda beteenden) samt R 2 (halkbana inklusive hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden) skall genomföras innan prov. Har du gjort någon av dessa utbildningar redan så tala om det för oss, annars planerar vi för dessa utbildningar på trafikskolan.  R2 skall ske i slutet av den praktiska utbildningen.

Under din utbildning så fördelas dina lektioner under veckan. Det kan vara bara körlektioner eller varvat med enskilda teorilektioner om du har behov av detta. Utöver detta så har vi teori i sal, liten grupp ( ca 5 personer ) 3 dagar i veckan. Mellan lektionerna så kommer du att ha studieuppgifter att jobba med på egen hand.

All internatutbildning bokas via kontoret, ring oss på 0225-144 73 eller fyll i vårt kontaktformulär så återkopplar vi för bokning.


4 Körkortsutbildning utan internat

Som ovan men dina kör/individuella teorilektioner  bokas in efter dina önskemål. Du kommer till trafikskolan på teori i grupp, eller för att jobba i elevcentralen hur ofta du vill.


5. Teorisprov och körprov

Vi bokar ett sammanhållet prov när du är i slutet av din körkortsutbildning. Det kan vara olika lång väntetid( 0-7 veckor ca ) beroende på årstid. Det teoretiska provet gör du alltid först. Vi bokar det på den ort det passar dig bäst. Om du är hemma så kan det passa bättre att göra det där. Körprovet bokas dock alltid i Hedemora. I samband med prov kommer man som regel till trafikskolan samma vecka för att köra några dagar.  För dig som behöver göra ett anpassat teoriprov är det viktigt att din ansökan om muntligt/förlängt prov är beviljad.


GLÖM INTE ATT GILTIG LEGITIMATION MÅSTE VISAS VID BÅDE RISKUTBILDNINGAR OCH PROV